Hatha yoga

de yogalessen die ik geef zijn toegankelijk, wat betekent dat ik je in het moment laat ervaren met oefeningen en houdingen die voor een ieder waar nodig aangepast kunnen worden. Het gaat om je eigen persoonlijke beleving binnen de mogelijkheden van jouw lichaam.

De Hatha yoga les bestaat uit lichaamshoudingen en ademoefeningen. De lichaamshoudingen zijn zowel statisch als dynamisch. De houdingen doen we staand, zittend of liggend. Het navoelen van de oefeningen maakt je bewust van het effect van de oefening of houding. Tijdens de statische houdingen die langere tijd aangehouden worden, is bewustwording van de adem waar je op gewezen wordt tijdens de les. De adem kan je helpen een houding langer vast te houden of juist meer zachtheid in een houding te laten vinden.

_DSC35683
Bij de dynamische houdingen bijvoorbeeld een zonnegroet, maangroet of een reeks uit de Dru yoga leer je adem en beweging aan elkaar te verbinden zodat er een flow ontstaat waarbij het denken kan verdwijnen.
De les wordt afgesloten met een eindontspanning. De eindontspanning kan uit een body-scan, het aan-ontspannen van lichaamsdelen bestaan of uit een visualisatie, klankoefening. Ook luisteren we naar prachtige muziek aan het eind van de yogales.

Graag gezondheidsklachten voor de les melden, zodat ik eventueel kan meedenken over alternatieven binnen de yoga beoefening. Bepaalde houdingen zijn niet geschikt voor mensen met bepaalde klachten, vandaar dat het goed is zowel psychische als lichamelijke klachten te melden. Ik ben echter geen fysiotherapeut of arts. Het is belangrijk om altijd even zelf te overleggen met je behandelend arts, fysiotherapeut of huisarts als je twijfelt over het wel of niet mee kunnen doen aan yoga.

Een toegankelijkere vorm van yoga is stoelyoga. Ook geschikt voor ouderen en fysiek beperkten.

 

 
*Dru yoga: vindt zijn oorsprong in de Hatha yoga en omvat klassieke yogahoudingen (asanas), ademhalingstechnieken (pranayama) , handgebaren (mudras), positieve affirmaties, heldere visualisaties en krachtige reeksen van houdingen die vloeiend en toch dynamisch uitgevoerd worden.
bron- www.druyoga.nl-